דיגום עבודת האחות ביחידה לטיפול נמרץ כללי באינטראקציה עם משפחות החולים
עבודת גמר מסלול
N.L.P. MASTER Practitioner
ומסלול מתקדם
למנחים בדמיון מודרך
מוגש לדר' א. קגן
קגן. המכללה לדמיון מודרך ו NLP
מגישה: ס. רז
אוקטובר 2011
רמת גן ישראל
תוכן העניינים
רקע ומניעי העבודה עמוד 3
תאור תצפיות עמודים 8 – 4
מודל על- The META PGOGRAM עמוד 9
המודל עמודים 11 – 10
דיגום על פי רמות לוגיות עמוד 12
מקורות ומושגים עמודים 14 – 13
רקע ומניעים
תצפית על עבודת האחות בטיפול נמרץ כללי (להלן: היחידה)באינטראקציה עם משפחות החולים המאושפזים והפיכתה למודל עבודה.
מודל עבודה זה יכול לסייע לצוות המטפל בחולים מאושפזים בכלל מחלקות אשפוז.
יחידה לטיפול נמרץ כללי: קיימת משנת 1979. משנת אוגוסט שנת 2000 נמצאת במשכנה הנוכחי עם אוריינטציה לצרכי משפחות ומצוקתן. 14 מתוך 18 מיטות פעילות. כ – 750 מטופלים בשנה.
כל אחות מופקדת על שניים עד שלושה חולים לכל היותר.
ד.ו.ר. (להלן: ד.)
בת 53 אחות מזה כעשרים ושש שנה ביחידה במרכז רפואי גדול וחשוב במרכז הארץ. מזה שנים רבות עובדת בחצי משרה.
מנחת קבוצות.
מנחה בדמיון מודרך בגישת ה – N.L.P..
בעלת מוכוונות (אוריינטציה) למצב משפחות החולים המאושפזים ביחידה.
הרקע והניסיון המקצועיים לאורך השנים הביאו את ד. למודעות , ללמידה ופיתוח מיומנויות של התנהלות מקצועית, תוך ראיה רחבה של צרכי המשפחה במצב זה.
במחקרים שנעשו בנושאי צרכי משפחות החולים המאושפזים ביחידה במקומות שונים בעולם מופיעים חמישה צרכים שכיחים והם: תמיכה, נחמה, מידע, קירבה וביטחון.
לאור גישות חדשניות הוליסטיות המשפיעות על מרכיבי הטיפול, חדרה ההבנה שהטיפול בחולה הינו כוללני. יש לשלב בטיפול את משפחת החולה כנדבך חשוב בשלבי הריפוי השונים ובקידום מצבו של החולה לבריאות.
לנוכח החרדה הרבה בה שרויים בני משפחות החולים המאושפזים ביחידה, מצב בו קיימת אי וודאות וסכנת מוות המאיימת עליהם. מתוך חשיבה על האפשרות להשתמש במשאבי המשפחה ולהוציאם לפועל בשלב קשה זה של חייהם, ולסייע להם בכך.
במטרה לספק ידע, ותמיכה תוך מתן כלים להתמודדות עם אשפוז יקירם ביחידה. בנוסף קיימת אפשרות לזיהוי בעיות וקשיים נוספים המצריכים התערבות של עובדת סוציאלית של היחידה, מנהל היחידה או כל גורם אחר .
אבטחת איכות הטיפול הניתן לחולה ומשפחתו.
תצפיות
התיאורים המובאים להלן נלקחו מתצפית באינטראקציות שונות בין ד. לבין בני משפחה שונים בזמנים שונים ביחידה.
התנהלותה של ד. מהווה מודל על כן מובאת להלן התייחסותה בלבד ללא התייחסות לעבודת הצוות הכולל .
תחילת העבודה – החלפת משמרת .
בקבלת חולים הפניית שאלה לצוות המוסר לגבי משפחות? יש משהו מיוחד?
בקבלת חולה באופן פרטני כחלק אינטגראלי מפרוטוקול העברת משמרת לגבי מצבו של החולה מאחות לאחות מופיעה שאלה לגבי משפחות עדכון מידע.
הכרת החולה: מידע רפואי וסיעודי , איסוף מידע מגיליון החולה, דוח עו"ס או שיחה עימה, צוות רפואי, או שיחה עימו. בהתאם הכנה לקבלת משפחה והתייחסות אליה.
תכנון עבודה עם חולה בהתאם למדדים רלוונטיים לחולה המאושפז ביחידה. נלקח בחשבון ביקור משפחות בין השעות 17.00-20.00 .
חשוב: גמישות התנהגותית.
תכנון זמן למשפחת החולה בהתאם למצב החולה והמידע הנמסר אודות המשפחה.
פתיחת ביקור משפחות:
פתיחת דלתות ויציאה לחדר משפחות להזמינם לכניסה ליחידה תוך שיתוף/מסירת מידע "אפשר להיכנס,שני מבקרים לכל חולה בבקשה. מידע מהרופא תקבלו בחדר החולה, הרופא יעבור בין החדרים/בחדר הנמצא כאן (מפנה בהתאם) וידבר איתכם".
ד. משתדלת להצטרף לשיחה רופא עם בני המשפחה.
כניסה לחדר החולה בעת שהות משפחות, פתיחה בשיחה עם המשפחה, לעיתים אין צורך כיוון שהמשפחה פונה לאחות הנכנסת לחדר.
ניתן לראות משפחה עומדת בחדר או בכניסה לחדר כאשר מבט מבוהל , דואג, חרד, כואב בעיניה, כל שפת גופה חרדה. לעיתים מסתכלת לצדדים בחוסר אונים כמצפה לעזרה או אף לישועה. חסרי אונים עד כאב.
ד.: שלום אני ד. האחות המטפלת בחולה זה במשמרת זו כך שאנחנו ביחד."
האחות נמצאת עם המשפחה.
השיחה מתבצעת תוך הקשבה מלאה ויצירת RAPPORT*.
ד.: " מי אתם בשבילו?".
ד. עוסקת באיסוף מידע כללי מהמשפחה,בהצטרפות לתחומה של המשפחה, שואלת שאלות כמו כמה ילדים וגילם, אם יש נכדים וגילם.
מתן תשובות לנשאל.
ד. פונה של החולה בשמו "אתה יודע שבני המשפחה שלך כאן?, לעיתים מונה את שמם או חלקם במערך המשפחתי, אתה לא יכול לדבר, זה בגלל הצינור המחובר למכונת הנשמה. קושי זמני וברגע שנוציא את הצינור תוכל לחזור ולדבר. בינתיים אתה יכול לשמוע אותנו ולהגיב אם אתה יכול" .
"אתה יודע, אתה מוקף בהמון צינורות וזה נראה קצת מורכב .כל צינור חשוב לטיפול. הצינורות והמכשירים הקיימים כאן מספקים לנו מידע מקסימאלי על מצבך ומאפשרים לנו לטפל בך בהתאם באופן מיידי.
במהלך השיחה נוגעת ד. בחולה ומנחה את בני משפחתו "לגעת בו לתת לו להרגיש אתכם, לעשות לו עיסוי לרגליים בכדי שלא יהיו לו פצעים מהשכיבה הממושכת". מדגישה חשיבות פעולה זו עבור החולה. מבקשת מהמשפחה להביא לחולה סבון נוזלי כיוון שרוחצים את החולה במיטה, וקרם גוף.
ד.: "אנחנו הופכים את החולים ועושים להם עיסוי בכדי להמריץ את מחזור הדם ושלא יהיו להם פצעים מהשכיבה הממושכת"
יש לציין שהשיחה מתבצעת מעל מיטת החולה תוך התייחסות לחולה כאילו הוא ערני ושותף לשיחה רק שאנחנו נותנים לו את הזכות לבחור לא להשתתף בשיחה. אולי כיוון שלא יכול לענות עכשיו.
כאשר נשאלת "מה, הוא שומע?" מנידה בראשה לחיוב וממשיכה להתייחס כאילו הוא כאן וערני. בהמשך לעיתים נדרש מתן הסבר בצד בשקט. על פי תפיסתה של ד.:" לפעמים החולה שומע, אנחנו לא תמיד יכולים לדעת האם עכשיו כן או לא ולכן, אני מדברת אליו באופן שוטף, לי זה נכון , אני מטפלת באדם, חודרת לתחום הפרט שלו, נכון זה הכרחי, יחד עם זאת אני משתפת אותו בטיפול, אני מספרת לו על כל פעולה שאני מבצעת.
לכן אני מציעה לכם לדבר כאילו שומע כל הזמן. אם שומע רק הרווחנו, אם לא, לא הפסדנו כלום. אם ישמע את קולכם הרי שזה מה שמלווה אותו, הידיעה שאתם איתו, הכוח שלו, המוכר לו. הסיבה להילחם במצב הנוכחי ולעבור את המשבר הזה. זה חלקכם והכח שלכם. לנו יש את הידע הכל כך חשוב והכרחי עכשיו, אני יכולה להיות הכי נחמדה. כאשר הוא ישמע את הקול שלכם, ירגיש את המגע שלכם זה ייקח אותו למקומות שלכם האהובים, החזקים , המחזקים."
ד. מדברת אל החולה ולעיתים נוגעת בו ומנחה את בני המשפחה לעשות כמותה. מסייעת להם אם רוצים ונתקלים בקושי פנימי שלהם. מקשיבה להם, מדברת איתם, מחזקת אותם, מבינה, תומכת ומובילה ליצירת תקשורת עם החולה. תוך שיתוף המשפחה בפרטים אודות הטיפול בחולה. מידע כללי אשר מטרתו מתן השקט והביטחון למשפחה שישנה כאן ראיה רחבה של החולה, על כל מורכבויותיו. החולה מקבל את הטיפול הכי טוב שאפשרי לתת לו.
משפחת חולה: "הצפצופים נורא מבהילים פה ולפעמים לא תמיד האחות מגיעה מייד?".
ד. "כן, זה בוודאי מבהיל וכל רגע נראה כנצח. אני יכולה להבין את זה, הצפצופים שונים, אנחנו מכירים את כל הצפצופים הקיימים. יש צפצוף שאני שומעת אותו, ורצה מייד לענות. יש צפצוף שאני יודעת , הוא מצלצל אבל לא ממש קריטי לטיפול ולכן לעיתים מתעכב. כולנו מכירים את הצפצופים ומגיבים בהתאם. אפילו אם אני עסוקה עם החולה השני שלי ישנם צפצופים אשר כל איש צוות יכנס לחדר ויגיב.
המוסיקה היא on the house , לא נחייב איתכם על כך" תוך חיוך.
בגישת ה NLP – נעשה כאן Reframing** – שינוי נקודת המבט על פי המציאות.
ד. מרבה לחייך או לחילופין מבט של הבנה , הכלה וכך מאפשרת למשפחה מרחב התנהלות אחר. כזה המוביל למקומות המוכרים להם מבחינת התנהלות ומחזיר להם מנדט לתרומה בקידום מצבו של החולה. משתף אותם והופכם לחלק פעיל וחשוב בטיפול בחולה, לכח ועוצמתם שלהם כמשפחה.
ד. מבקשת להביא תמונות של החולה לפני האשפוז, "כך שנוכל לראות אותו בחיי היום יום , הרי הוא נראה קצת אחרת, כמו כן מבקשת תמונות של ילדים, נכדים, מכתבים ו/או ציורים שלהם להביא לאבא/סבא. להקיף אותו בכח של המשפחה המוכר להם, בעוצמה , בשמחה של המשפחה הכל כך חשובה כאן , ובאהבה הגדולה ובחום אשר רק הם יכולים להעניק לו.
לוקחת פלסטר הקיים ביחידה ומראה למשפחה כיצד יוכלו לתלות תמונות וצילומים מול מיטת החולה. כך יוכלו להקיף אותו בחם ובאהבה שלהם.
ד.: "גם הצוות הנכנס לחדר מסתכל על התמונות ולא אחת מדבר על תמונות הילדים התלויות מסביב, על איך נראה החולה לפני האשפוז וזה, עושה משהו אחר לכולם, מציג אותו כאדם ולא רק חולה".
במקרה של ילדים צעירים במשפחה חל איסור מוחלט להכניסם ליחידה, באם לעיתים מגיע ילד צעיר לביקור הרי היא יוצאת אליו ומדברת עימו מחוץ ליחידה, רוכנת אליו או על ברכיה. מחייכת מסבירה שיכול לצייר או לכתוב, לקשט את החדר עם בלונים לאבא/סבא כך כשיפקח את העיניים יראה את היצירה וישמחו אותו . באם ישנה הענות מצד הילד , מוציאה מכיסה טושים צבעוניים, מביאה ציוד הקיים ביחידה: דפי מחשב A4 , כפפות ושרוכים, מנפחת כפפה ומציירת על הבלון הנוצר. משאירה את המשפחה עם הצעיר לתרומת חלקו.
מתייחסת לבני המשפחה כאל שווים בעלי ערך רב, המהווים גורם טיפולי משמעותי בחולה.
משתפת בתפיסת עולמה ומקבילה למצב הקיים. "הכוס חצי מלאה" בואו נסתכל על מה שיש. מגיב לטיפול?, יציב?, נותן שתן או לחילופין מגיב לטיפול התרופתי המקבל,דיינו לעת עתה. עוברת על המערכות הנתמכות ותגובתן לטיפול הניתן.
שאלת משפחה: "אתם מכירים את המצב הזה?".
ד. "כן, זה מה שאנחנו עושים פה. את זה אנחנו יודעים לעשות, הוא הגיע לכאן כיוון שאנחנו יכולים/חושבים שיכולים לעזור לו .
הוא במצב קשה, מקבל תמיכה תרופתית ותמיכה נשימתית רחבה , הוא מגיב, וזה יותר טוב. כן, אנחנו מכירים את המצב הזה, הוא מקבל טיפול בהתאם ואנחנו בהחלט מקווים יחד איתכם שנוכל לעזור לו לעבור את המשבר הזה.
הטיפול כאן הוא רב מקצועי, ישנה מעורבות של תחומים רבים הקשורים למצבו בהתאם לצורך כל מומחה מגיע אצלנו ביחידה אל החולה. כך למשל מדי יום עובר זיהומו לוג בכיר של בית החולים יחד עם רופאי היחידה על כל אחד ואחד מהחולים ביחידה, עוברים על בדיקות שלו ואומדים את מצבו עוד לפני שחום מופיע האם מתפתח משהו, אולי צריך לשנות טיפול תרופתי אולי בדיקות נוספות? ישנה חשיבה רב מערכתית. כמו כן עוברת דיאטנית כל יום המתאימה כלכלה לכל חולה בהתאם למצב בו הוא נמצא. פיזיותרפיסטית אף היא נמצאת מדי יום ביחידה. כאשר חל שינוי אצל החולה הוא מטופל בכאן ועכשיו במצבו בכל שעה משעות היממה. אנחנו מערבים יועצים מתחומים שונים הנדרשים לשיפור מצבו של החולה, וכן, זה מה שאנחנו יודעים לעשות."
מתן ביטחון למשפחה שזו המומחיות של אנשי היחידה יחד עם צוות רב מקצועי מיומן המעורב בהתאם לצורך.
כאשר משפחה מראה התעניינות ורצון להביא יועץ חיצוני.
ד." אפשר להביא יועץ חיצוני, זה בסדר. אם אתם רוצים להיוועץ במישהו אתם מוזמנים לעשות זאת בתאום עם מנהל היחידה בשעות הבוקר. מוכר ומקובל כאן, אתם יכולים לעשות זאת בלב שקט אף אחד לא ישנה כאן את הטיפול בגין זה. אתם צריכים לדעת שעשיתם את המקסימום האפשרי ולכן אם אתם חושבים שברכה או כל דבר אחר יעזור, זה המקום וזה הזמן".
לכשנשאלה: "מה יהיה איתו"
ד. בחיוך, "מה יהיה איתו? אנחנו מקווים שמצבו ישתפר, מה בדיוק יקרה איתו? אני באמת לא יודעת, הנבואה אתם יודעים, "הנבואה ניתנה לשוטים". אין מצבים זהים,הרי כל אחד ותגובתו ומכלול מחלותיו. אנחנו מטפלים בו ולא מפסיקים כל זמן שהחולה מגיב לטיפול ובינתיים, בואו נסתכל על מה שיש לנו ומה אנחנו יכולים לעשות, מה אתם יכולים לעשות עבורו וזה חשוב".
כאשר בת החולה העלתה את הנושא כי היא זו אשר החליטה על הניתוח אשר עבר אביה ובכתה כי היא אשמה במצבו.
הפנתה ד. את דעתה להסתכלות רחבה על הדרך השנייה האפשרית: הימנעות מהניתוח ותוצאותיה האפשריות. בכל מקרה הדגישה את העובדה שההחלטה שהתקבלה נעשתה בכוונה חיובית, טובה, מתוך שיקול דעת ושימוש בכל הנתונים שהיו בידה, על כן לבחון עכשיו בדיעבד אינו נכון. החלטה הכי נכונה בזמן קבלתה, מתוך כוונה טובה ושימוש בייעוץ מקצועי.
****** כוונה חיובית עליונה .
מדגישה כאשר המצב קשה אבל מציעה להסתכל על מה שיש טוב במצב.
מפנה לחשיבה חיובית. אף אם המצב סופני לעיתים אומרת למשפחה:
"כן, נכון, המצב באמת קשה וכואב, אפשר להסתכל על ההזדמנות אשר ניתנה לכם להיפרד מיקירכם האהוב. לא כל אחד מקבל הזדמנות כזו של סגירת מעגל. הזדמנות לומר את כל שעל ליבכם, כל הדברים אשר רציתם לומר ולא הספקתם. כל הנושאים הבלתי סגורים. זו ההזדמנות שלכם."
ברגעים קשים, קריטיים וסופניים: "הקול שלכם, האהבה שלכם הם העוטפים אותו ומלווים אותו,זה התפקיד שלכם עכשיו, וזה חשוב. את זה רק אתם יכולים לעשות".
מתאימה עצמה לקצב המשפחה והמצב. מדברת עם משפחות בגובה העיניים שלהם. מצטרפת אליהם למפת השטח שלהם, ומובילה אותם להתמודדות נכונה יותר, מחזקת ומאפשרת ראיה חיובית או התמקדות בחיובי הקיים בנסיבות הנוכחיות.
הניסיון והידע יחד עם האמונה הפנימית הם הגורמים לה להגיע למשפחות, בליווי, בהעברת מגע אנושי, בלתי מאיים. בהענקת נחמה.
ניתן לראות כל זאת בשילוב עם שפת הNLP , כאשר כמה תפיסות יסוד וטכניקות המאפיינות גישתה מאפיינות את שפת הnlp.
אחת מתפיסות היסוד של ה NLP: לכל אחד יש את המשאבים להתמודד עם הקשיים, אנחנו רק לא תמיד רואים אותם. חיבור למרכז, לקיחה לסיור במקומות הנכונים לנו משנים מצבים כהרף עין,
***שינוי STATE וטכניקות נוספות הלקוחות מnlp .
**** על פי גישת N.L.P. מהי המפה שלהם? אני חושבת על מה הם התכוונו לומר לי, מנסה להבין מה הם רוצים לדעת ועד כמה, לעיתים אני שואלת אותם. בעיקר אני מנסה להגיע אליהם ויחד איתם בשפתם, בגובה העיניים שלהם ובדרך המוכרת להם לסייע בידם לעבור את התקופה הכל כך קשה הזו. אני חושבת על מה הם יכולים לשאול אותי אשר יסייע להם בתקופה זו והם אינם יודעים לשאול אפילו?"
מיומנויות שפה היוצרות הכלה, פתיחות קבלה ומתן דרך:
קצב וטון דיבורה משתנים בהתאם לנסיבות.
הבעת פניה מחייכת ,לעיתים משתתפת, קשובה, עניינית ועוד משתנים בהתאם לתכנים העולים. לעיתים ניתן לראות ולהרגיש כי נרגשת מאוד עם המשפחה. לעיתים אף לחלוחית בעיניה.
עמידה ושפת גוף משדרים נוכחות, פתיחות, יציבות והכלה חוזק ואמפטיה.
מביאה עימה "אנרגיות חיוביות" כדברי בני משפחות החולים.
מרבה לצטט משפטו של רבי עקיבא: "הכל צפוי והרשות נתונה" , ומתאימה אותו למצב. אנחנו ברשות הנתונה, זו הנמצאת בידכם, כאן אתם יכולים לפעול . בהכל צפוי אנחנו לא יכולים להתערב במה שנקבע מלמעלה. כמובן בהתאם לאמונות המשפחה בדתות השונות. משאירה בידי המשפחה את אפשרות הבחירה.
כאן קיים חיבור לאמונות לוגיות גבוהות, אמונת האדם. מקור ההנעה שלו, "המגרש שלו" עם הידע והיכולות שלו.
ניתן לראות ההתייחסות למשפחות החולים בהקבלה לפירמידת הצרכים של ******מאסלו, כך שצורך בסיסי ממולא על ידי בני משפחות החולים עצמם.
מתן מידע מקצועי אמין ותואם – צורך בביטחון פיזי , שחרור האדם מהחרדות או סיוע לו בהתמודדות עימם.
תמונות ,שיחות ומוסיקה אישית – חיזוק השיוך החברתי משפחתי- מקנה ביטחון.
הערכה וכבוד – ראייתם כאנשים במצוקה המתמודדים עם מצב לא מוכר, הבאתם למרכז, על ידי שיתופם כחלק פעיל עם החזקות והחולשות שלו. יחד עם האמונות והערכים שלו. בדרכו.
חיבור לרמות לוגיות גבוהות אמונת האדם.
*****מודל העל – The META PROGRAM
מודל מאפייני אנשים – כלי עבודה למטפל בתחום ה N.L.P. נלקח החלק הרלוונטי מתוך השאלון הכולל עליו ענתה ד. ובהתאם לתשובותיה נעשה הניתוח.
מאפייני מוטיבציה
רמת מוטיבציה – מונעת על ידי עשייה PROACTIVE –
ערכים –יושרה, הגינות, מקצועיות, אמינות, אכפתיות, נתינה, מהות.
כיוון פעולה Toward – מטרה בני משפחת החולה – תמיכה, ההעצמה, עידוד, חיזוק, להראות את הדרך.
מקור המוטיבציה INTERNAL with external check בעלת דרך משלה , יחד עם זאת תגובת המשפחה היא הגורמת לה לגמישות התנהגותית בהתאם לתגובותיהם .
סיבת המוטיבציה – OPTIONAL PROCEDURAL with עובדת על פי נהלים קיימים קבלת חולה ועוד יחד עם זאת מונעת מההזדמנות לעשות משהו בדרך אחרת התייחסות שונה למשפחות.
אפיוני עבודה
תחום עבודה – GENERAL with SPECIFIC רואה את התמונה הכוללת וישנה חשיבות לפרטים. רואה את מצב החולה הכולל וכחלק ממנו את משפחתו.
תגובה ללחץ – בהתאם למצב. מול משפחות CHOICE בוחרת להתייחס אליהם, מביעה אמפטיה כלפיהם.
הופכת להיות THINKING חושבת כאשר חולה נכנס למצב של אי יציבות ויש לפנות משפחות מהיחידה בכאן ועכשיו.
סגנון עבודה – CO- OPERATIVE with INDEPENDENT איש צוות ועצמאי. מסייעת לאנשי צוות אחרים מתחלקת באחריות על החולים ויחד עם זאת עצמאית בתחום עבודה מול המשפחות.
ארגון עבודה – PERSON שמה לב לרגשות ולמחשבות שלה ושל אחרים. הרגשות הופכים למשימה. מארגנת עבודתה כך שתוכל להתמקד במשפחות וברגשותיהם.
המודל
במטרה לקחת את המשפחה להתמודדות ממקום של חוזק ועוצמה. מקום מוכר כשהמשפחה מקיפה את החולה , מגייסת אנשים לפעולה
אמונות, ערכים מובילים:
משפחה במצוקה, חסרת כלים, יכולת או ניסיון להתמודד במצב הנוכחי.
הרצון לתת לאחר, לעזור ולאפשר לעבור תקופה זו בדרך נכונה יותר עבורם.
שיתופם במצב ומתן אחריות יחזירם למרכז העניינים.
יעלה ערכם העצמי.
מקנה למשפחה תפקיד משמעותי , גורם משפיע, הליכה את הדרך ביחד.
הכנה מוקדמת:
• איסוף מידע מקורות שונים גיליון חולה
צוות סיעודי
צוות רפואי
עו"ס
• תכנון זמן לשעות ביקור 17-20 , גמישות תכנונית.
• אומדן מצבו של החולה
מצטרפת לשיחה רופא עם משפחת החולה.
ביקור משפחות
הסתכלות תקשורת בלתי מילולית
שפת גוף
טון דיבור
הבעות פנים
תקשורת בתוך המשפחה
הקשבה פעילה, לשאלות, לפחדים. עמידה ושפת גוף מביעים, אני כאן
בשבילכם. נכונה, קשובה, רוצה.
יצירת רפור- משפחה היא המרכז ,פניה למשפחה מתוך כוונה, פתיחות, רצון אמיתי לשמוע וסקרנות
יצירת מרחב התנהלות מוגן למשפחה
שפת גוף
הבעת פנים
עמידה ותנועה
אמפטיה
הצטרפות מידע כללי על משפחת החולה
תשובות נרחבות לשאלות
הנחיה בנוגע לצעירים במשפחה
הובלה הכנסתם כשותפים לטיפול בחולה
מתן מידע נרחב
הקשבה למה שלא נאמר, מה הם רוצים לומר לי .
שינוי STSTE – בשיחה על ילדים במשפחה. משפחה ממוקדת בחולה, בכאב. אחות שואלת לגבי ילדים וצעירים במשפחה, באחת עולה חיוך על פני בני המשפחה, הם מוכנים לספק מידענו לפרט לגבי הצעירים וחלקם החשוב.
שיתוף המשפחות בטיפול – הדרכת בני משפחה למתן עיסוי לרגליים כשותפים לטיפול, בכדי למנוע פצעים מהשכיבה הממושכת.
מגע בחולה
לדאוג למוסיקה
תמונות
הנחיית משפחה לדבר על פרשת השבוע או שאר נושאים קרובים ומשמעותיים לחולה.
מחסרי אונים הופכים לשותף פעיל המהווה גורם אחראי מטפל ובוחר .
אמפטיה
תמיכה, הבנה והכלה
דיגום לפי רמות לוגיות
1. מקום התרחשות
יחידה במרכז רפואי במרכז הארץ.
2. התנהגות
מגע בחולה
טיפול בחולה המאושפז
סיעוד החולה והמשפחה.
שיחה עם בני משפחות החולים.
תמיכה במשפחות החולים.
3. מחשבות פנימיות
חולה במרכז הטיפול.
ראית החולה כאדם.
מחויבות לאיכות הטיפול.
מייצגת את החולה – קול החולה אשר אינו יכול להישמע.
תפיסת טיפול בגישה הוליסטית הכוללת משפחה וחולה כיחידה אחת.
משפחה במשבר – זקוקה לכלים, תמיכה והדרכה.
התמדה ונכונות לנסות גישות חדשות.
עמדות תפיסה: גוף ראשון, גוף שני ומהצד לסירוגין.
עמדה קונספטואלית:
4. אמונות וערכים:
תפיסה הוליסטית של חולה ומשפחה כיחידה טיפולית.
מודעות והבנה בקושי עימו מתמודדות משפחת החולה המאושפז ביחידה.
סיעוד החולה ומשפחתו – המקצוע הנבחר.
בהתאם לפירמידת הצרכים של מאסלו* .
***
הארת ד.: התייחסות בהתאם לזמן נתון ולמצב החולה והחולים האחרים ביחידה. כמובן שלא ניתן לעיתים לשהות עם המשפחה את כל הזמן הנדרש , ולא בכל מפגש אחות משפחה עולים כל הנושאים המובאים כאן ברצף. הובאו מכלול נושאים העולים לעיתים תכופות בהתמודדות עם משפחת החולה המאושפז בטיפול נמרץ.
מקורות ומושגים
*רפור *RAPPORT
"יצירת קשר חם, מבין, אכפתי באופן שמכבד את המונחה, מסיר הגנות והתנגדויות ויוצר אווירה מתאימה לעשיית תהליכים של NLP ודמיון מודרך"
"הנקודה החשובה ביותר לגבי רפור: רפור נובע מתוך כוונה אמיתית להבין מה קורה במפה הפנימית של האדם שמולך ולתת כבוד למפה ולשפה בה היא מועברת. הגישה: זה מסקרן וכיף להכיר ולהבין מפה אחרת.
התוצאה: זה מייעל את התקשורת."
** שינוי נקודת המצב על פי המציאות REFRAMING להפוך את ציפצופי המכונה למוסיקה.
*** שינוי STATE כאשר אדם נמצא במצב של עצב למשל, שיחה על ילדיו תיקח אותו בתחושה למקומות נעימים ותשנה במידה את העצב שבו הוא שרוי.
**** "המפה היא לא השטח" – "אנשים פועלים בהתאם למפה, ככל שתבינו יותר את המפה הפנימית של האחר, כך איכות התקשורת שלכם תשתפר".
Meta model *****- מודל העל של השפה – המטה מודל
אחד המודלים הבסיסים של ה-N.L.P, שליטה במודל זה מאפשרת יצירת תקשורת טובה ונכונה .
המודל כולל שלל שאלות שעוזרות למנחה ולמונחה להבין יותר את המפה שלו,נלהבין יותר מה בדיוק מפריע לו וכן להבין יותר גם מה לא מפריע לו
מודל שמאפשר בצורה שיטתית להרחיב את נקודת המבט על המציאות, לראות דברים באור שונה. מה שמאפשר למנחה ולמונחה להבין הבנות שיכולות להיות יעילות עבורו. להרחיב את אפשרויות הבחירה אותן הוא רואה.
מודל לשוני זה חושף את המידע שאנחנו משמיטים , מכללים , מעוותים.
תוך שימוש במודל העל של השפה ה – – Meta Model
נוכל לעזור להם להבין בדיוק למה הם מתכוונים ותוך כדי חשיפת ההשמטות,ההכללות והעיוותים שנמצאים בתפיסה לשנות את נקודת ההשקפה שלהם
שימוש במודל זה יעיל מאוד להעברת תהליכי N.L.P ודמיון מודרך.
****** בבסיס כל התנהגות קיימת כוונה חיובית עליונה. אנשים בוחרים בכל רגע נתון את
הבחירה הטובה הקיימת עבורם.
נלקח מאתר : מכללת קגן https://www.nlp2u.com/site/
*נלקח מקלסר לימודים N.L.P. PRACTITIONER קורס להעצמה אישית והסמכת מנחים בדמיון מודרך. החלק הראשון. ."You never know how far a change will go". קגן NLP דמיון מודרך /
• מכללת קגן https://www.nlp2u.com/site/