נכתךב ע" גלית בורנשטין – NLP MASTER
"השראה היא ניצוץ של אפשרות שפותח לאדם ערוץ
חיבור למקור שיצר את כל הדברים ומאפשר לו נגישות
לאינטליגנציה שנמצאת מעבר למוחו"
(יואב זילכה)

כשאדם חווה, חש ומרגיש השראה, הוא בעצם נוגע במקום עמוק בתוך עצמו. מקום זה מאפשרלראות אפשרויות חדשות, להתחבר לחלק היצירתי שבנו, להגדיר ולממש מטרותבאופן חדור מוטיבציה.
בתרבות העוסקת באופן אובססיבי במדידת כישרונות ויכולות, אנו לעיתים מתעלמים מתפקידה החשוב של ההשראה. השראה מניעה את האדם ממצב של אפתיה לפתיחות לראות אפשרויות נוספות וחדשות, ומאפשרת לנו להתעלות על האופן בו אנו בדרך כלל תופסים את היכולות שלנו. ישנם מצבים רבים בהם מתעלמים מקיומה של השראה בגלל טבעה החמקני וההתייחסות אליה כאל משהו רוחני שנוכחותו מוגבלת ומקורה חיצוני ושאינו תלוי בנו. מחקרים עדכניים מראים כי ניתן להפעיל ולתפעל השראה, וכי יש להשראה תפקיד חשוב ומשמעותי בהגשמת יעדים משמעותיים בחיים. מחקרים נוספים מצביעים על כך כי באופן כללי אנשים אשר חשו יותר השראה בחיי היומיום שלהם נטו להגדיר עבורם מטרות מעוררות השראה, והיו בעלי סיכויים גבוהים יותר לממש מטרות אלו בהצלחה.
הפסיכולוגים טוד מ. ת'ראש ואנדרו ג'יי. אליוט ציינו שלושה היבטי ליבה להשראה: זימון, התעלות, ומוטיבצית גישה.(אדבר על השניים האחרונים כיוון שעל פי ת'ראש ואליוט השראה נוצרת באופן ספונטני וללא התערבות, ובמאמר זה אתמקד דווקא בכיצד כן ניתן להפעיל ולתפעל השראה.) תחושת ההתעלות שנוצרת כתוצאה מהשראה מערבת רגע של צלילות ובהירות, ומודעות למגוון של אפשרויות חדשות שעד אותו רגע לא היינו מודעים אליהן כלל. בנוסף, השראה מעוררת מוטיבציה לפעולה. כאשר האדם חדור במוטיבציה הנובעת מהשראה הוא שואף להעביר, לבטא או לממש רעיון חדש או חזון.
אנשים נוטים להאמין כי יצירתיות מקושרת עם כישרון בתחום מסוים, בד"כ תחום אומנותי. אך אין זה נכון; יצירתיות חיה בכל אחד מאיתנו והיא משגשגת בעיקר בתחומים בחיינו אשר מעוררים בנו השראהותשוקה עמוקה. כשאנו חווים השראה אנו מרחיבים את שדה הראייה שלנו כך שפתרונות חדשים וטובים יותר מאלו הקיימיםיוכלו להכנס. והרי מהי יצירתיות אם לא שינוי צורה באמצעות מסגור מחדש.
כשאנו מגדירים לעצמנו מטרות המזינות אותנו מבפנים, מחוברים ליצירתיות הפנימית, פתוחים לאפשרויות חדשות, וחדורי מוטיבציה אנחנו מכוונים את עצמנו לחיים מלאי משמעות, שמחה ורווחה. בגלל מגוון סיבות אלו בחרתי להתמקד בפרויקט הדיגום שלי באיך לעורר השראה באנשים. לשמחתי הרבה ישנו מבחר עצום של אנשים מופלאים שמעוררים השראה מעצם היותם מי שהם. מאותם אנשים רבים וטובים יכולתי ללמוד איך להיות אדם מעורר השראה, אך מרנדי פאוש למדתי איך לעורר השראה באחרים באופן פשוט ומרתק.

רנדולף פרדריק "רנדי" פאוש (23 באוקטובר 1960- 25 ביולי 2008) היה פרופסור אמריקאי למדעי מחשב ואינטראקציה בין אדם למחשב באוניברסיטת קרנגי מלון (CMU) בפיטסבורג, פנסילבניה. פאוש גלה שיש לו סרטן סופני בלבלב בספטמבר 2006. ב-18 לספטמבר 2007 הוא נתן הרצאה מעוררת השראה תחת הכותרת "ההרצאה האחרונה: "להגשים באמת את חלומות הילדות שלך" בקרנגי מלון, שהפכה לוידאו פופלארי ב- YouTube והובילה להופעות באמצעי תקשורת אחרים. לאחר מכן, הוא היה שותף בכתיבת ספר בשם "ההרצאה האחרונה" על אותו הנושא, שהפכה לרבה מכר טיימס בניו יורק. פאוש מת מסיבוכים של סרטן הלבלב ב -25 ביולי, 2008.בנאומו המפורסם פאוש הראה רשימה של חלומות הילדות שלו, והסביר איך הוא השיג כל אחד מהם. החלומות שלו היו: להיות באפס כבידה, לשחק בליגת הפוטבול העליונה , לכתוב ערך באנציקלופדיה של "World Book", לפגוש ו/או להיות קפטן קירק, לזכות בבובות פרווה ביריד, ולהיות דימיונאי של דיסני.

על מנת להדגים בצורה הטובה ביותר מדוע בחרתי ברנדי פאוש אצטט מספר דברים שנאמרו עליו:
ג'פריזאסלאוו (כותב שותף לספר "ההרצאה האחרונה") כותב על רנדי פאוש:

"בהרצאה האחרונה של רנדי פאוש, ישבתי בשורה השנייה, צופה בו ממלא את הבמה עם אהבה עמוקה לחיים והתלהבות חסרת גבולות. כמו 400 אחרים בקהל, ידעתי שאני רואה משהו יוצא דופן. איש גוסס זה היהה אדם חי ביותר בחדר. אני הגעתי לאוניברסיטת קרנגי המלון באותו יום לכתוב טור על מעברים בחיים
לוולסטריטז'ורנל – וחשבתי שהסיפור של רנדי יכול להיות אחד ששווה לספר. מעולם לא ציפיתי – וגם לא רנדי – שההרצאה תופץ באינטרנט, ותהפוך לתופעה עולמית. אנשים בעשרות אלפי אתרי אינטרנט, כתבו על איך הוא הניע אותם ועורר בהם השראה."
*
"רנדי פאוש מעביר הרצאה גדושה בשיעורים על החיים – להגשים באמת את חלומות הילדות שלך" – שתגרום לך לצחוק, לבכות, ובעיקר להוקיר את החיים. ההרצאה האחרונה הפכה לאחת מההרצאות הניצפות ביותר באינטרנט " (אנדרו דולגן, 2 אפריל 2008)
*
"רנדי פאוש: האישה גוסס, שלימד את אמריקה איך לחיות
זה התחיל כהרצאת פרידה על ידי פרופסור גוסס. עכשי והרצאת הפרידה של רנדי פאוש גורמת למליונים לחשוב מחדש על חייהם" The INDEPENDENT ) 25 למרץ 2008)
*
הסרטון של פרופסור האהוב זה "ההרצאה האחרונה" הקיףאתכדורהארץוהעניקהשראהלמיליוןלהגשיםאתחלומותיהם.(קימברלי וינסטון)
*
רנדיפאושמועמד כאחד מהאנשים מעוררי ההשראהביותרהשנהשלBeliefnet, כיוון שבזמןשבואנשיםרביםהיונסוגיםלתוךרחמיםעצמייםובידוד, הואהושיטאתידועםהחלקהטובביותרשלעצמו, כךשכולנונוכללחיותבאופןמלאככלהאפשר, כמו שהוא חי.(http://www.beliefnet.com/)
*
וכמובן ההרצאה האחרונה.

מודל איך לעורר השראה באחרים–"ההשראה": רנדי פאוש

1. אמונות בסיס:
א. הכל אפשרי– לפעמים הדברים באים בקלות " לפעמים כל מה שאתה צריך לעשות זה לבקש, והדבר יכול להוביל להגשמת כל חלומותיך"
ב. אל תוותר לעולם– " יש סיבה לכך שחומת הלבנים הזאת נמצאת שם. היא לא נועדה למנוע מאיתנו להכנס , אלא לתת לנו הזדמנות לראות עד כמה אנחנו רוצים דבר מה"; לחומות לבנים יש סיבה. ואחרי שהצלחתם לעבור אותן..תוכל להועיל לאחרים בכך שתספר להם איך עשית זאת"
ג. מה שחשוב אינו כמה חזק אתה מכה, אלא כמה חזק את חוטף..וממשיך להלחם"
ד. ניסיון הוא מה שאתה מקבל כשאתה לא משיג את מה שרצית זוהי תזכורת לכך שהכישלון הוא לא רק מקובל, לעיתים קרובות הוא חיוני.
ה. "אתה חייב לבסס את היסודות, כי אחרת כל המבנה המפואר לא יעמוד"

2. ערכים–
א. "דבקות במטרה היא ערך, אבל לא תמיד נחוץ שכולם יראו כמה קשה אתה עמל כדי להשיג משהו"
ב. תכיר ותוקיר תודה – "עשו למען אחרים מה שמישהו עשה למענכם"
ג. עבדו קשה – "אני גיליתי שהדרך הארוכה היא הקיצור הטוב ביותר, ואפשר לנסחה בשתי מילים, עבדו קשה. כך תוכל להיות יעיל יותר, מסוגל ליותר ואפילו מאושר יותר. עבודה קשה היא כמו ריבית דה ריבית שמצטברת בבנק, התגמול גדל מהר יותר"

3. "חשוב שיהיו לך חלומות מוגדרים"- מטרות מעוררות השראה מעלות אתהסיכויים לממש מטרות אלו בהצלחה.

4. אפשר/סייע לאנשים אחרים להגשים את החלומות שלהם

5. להזכיר לאנשים שהם ברי חלוף – החיים קצרים מדי בשביל ויכוחים ,ריבים, והתקטננויות

6. לשאוב השראה מאחרים- "צטט אנשים המעוררים השראה עבורך"– החיבור הרגשי מרגש ומעורר השראה באחרים. "אם אתה מציג את חוכמו של צד שלישי, זה נראה פחות יהיהר ומתקבל יפה יותר. מובן שכאשר יש לך בכיס מישהו כמו אבא שלי, אתה לא יכול להתאפק. אתה מצטט אותו בכל הזדמנות"…
א. "אני לא מאמין בקיומו של תסריט שבו אי אפשר לנצח" (ויליאם שטנר)
ב. "מצא את הטוב באנשים. אם תחכה מספיק, אנשים יפתיעו וירשימו אותך"

7. להוציא את המיטב מאנשים –
א. לבחור נושא שהוא קרוב ללבך אך לדאוג שכל אחד יוכל להשליך ממנו אל חייו.
"הסוג השני של הטעית הראש הוא הסוג החשוב באמת. זה שמלמד את האנשים דברים שהם לא מבינים שהם לומדים אותם, עד שהם כבר נמצאים עמוק בתוך התהליך. אם אתה מומחה להטעיות ראש, המטרה הנסתרת שלך היא להניע אותם ללמוד דברים שאתה רוצה שהם ילמדו". "לקראת סוף ההרצאה אמר רנדי: " שיחתינו היום הייתה על הגשמת חלומות ילדות, אמרתי. אבל האם קלטתם את הטיית הראש? השתתקתי. האולם דמם. העניין הוא לא איך להגשים את חלומותיכם, אלא איך לנהל את חייכם. אם אתם מנהלים את חייכם נכון, הקארמה כבר תדאג לעצמה. החלומות יבואו אליכם"
ב. עידוד אנשים להתחבר אחד לשני – פעלו בקהילה. "כאשר אנחנו מחוברים לאחרים, אנחנו נהיים אנשים טובים יותר"
8. חייה את חייך כך שאתה עושה את הדברים שאתה מעודד אחרים לעשות –practice what you preach

9. הקהלמוכן יותר להנותולהוקיראתהחיים, אםהםרואיםאותךעושה זאת – דוגמא חיה.

10. הורד את ההגנות והמגננות שלך. להראותרגשהיאאחתהדרכיםהטובותביותרכדיליצורקשרעםקהל.

כיצד להטמיע את המודל:
• הפקת מטרות מוגדרות כהלכה ועבודה על חזון באמצעות שאלון ותהליך וולט דיסני
• בחינה של דפוסי שפה לזיהוי אמונות מכשילות ושימוש בשאלון מטה-פרוגרמס לפריסת המפה של האדם.
• הפקת עוגנים לנקודות זמן בהן חש השראה
• הפקת ויישור ערכים והגדרת ערכים חדשים ושימוש בסמ"ד להטמעה
• 6 רמות לוגיות של חשיבה
• שינוי אמונות באמצעות שיחה,MAP ACROSS או באמצעות קו הזמן
• תהליך היועצים
• עבודה על הוקרת תודה (6 שאלות מהותיות לענות עליהן כל יום – רובינס)
• ראפור עם האני העתידי

תפריט נגישות